Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2013 17:01 - КОАЛИЦИЯ „ГОРДА БЪЛГАРИЯ“ СОЧИ СПАСИТЕЛНИЯ ПЪТ С ПРОГРАМАТА СИ „МЛАДОСТ И МЪДРОСТ“
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4491 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От Коалиция „Горда България“ предлагат България да предизвика приемането на нов, европейски план „Маршал“ за по-бедните страни в ЕС

От Коалиция „Горда България“ предлагат създаване на Национален инвестиционен фонд в подкрепа на малките предприятия. Държавата трябва да озапти банковия произвол и безумните лихви.

Програмата на Коалиция „Горда България“ за устойчиво развитие на страната ни - „Младост и мъдрост“ търси постигане на „интелигентен“ икономически растеж от 6 – 7 процента годишно.

Безплатно висше образовение за бакалаврите. Безплатно патентоване на откритията на българските учени.
image

България страда тежко от застоя в социално-икономическото си развитие. Темповете на икономически растеж са тревожно ниски и разбира се – показателни за състоянието на националната икономика . Като резултат от тези жалки 1-2 процента средногодишен растеж ставаме свидетели на растяща бедност и на опасно разслояване на обществото на много бедно мнозинство и много богато малцинство. Ставаме свидители и на буквалното изключване на цели социални групи от българското общество, на нещо подобно на сегрегацията на чернокожите в южните щати в САЩ преди 60-те години.

Научната прогноза и здравият разум показват, че при този застой страната ни ще продължи да се отдалечава в абсолютно изражение от средното европейското равнище. Дори да се изпълни песимистичният сценарий за развитие на европейската икономика и имаме един много слаб общ икономически растеж в ЕС от 1%, а България се представи с двойно по-висок, социалната диференциация ще продължи да нараства безжалостно. Огромна част от доходите ще бъде концентрирана в много малка част от населението, средната класа ще продължи да обеднява и да се разорява, а най-бедните ще бъдат изправени пред проблема за оживяването си и за физическото си оцеляване.

Ето числата, които показват, колко далече сме от „добрите европейски практики“ по отношение на брутния ни вътрешен продукт.

 

Година

2010

2020

2030

БВП на глава от населението в евро при 1% растеж в ЕС

24500

27063

29895

БВП на глава от населението в евро при 2% растеж в БГ

4800

5851

7133

Абсолютна разлика между ЕС и България в евро

19700

21212

22762

Съотношение БВП – България / БВП - ЕС

24%

28%

31%

 

Програмата „Дуранкев“ дава отговор на въпроса как да се постигне устойчиво социално-икономическото развитие и догонване на половината от средното ниво за ЕС.

Икономическите експерти на Коалция „Горда България“ показват, че за да се постигне въпросното догонване е необходимо да се поддържа минимален темп на средногодишен икономически растеж от 6 - 7%. Ако това ъде постигнато, страната ни ще може в края на периода до 2030 година да произвежда половината от средното производство на човек в ЕС.

Абсолютно задължително е да се провеждат данъчна и финансова политика, които да създадат по-висока степен на социална хармония справедливост и солидарност.

Ето как би изглеждала картината в случай, че се постигнат заложените параметри и се провеждат посочените политики:

 

Година

2010

2020

2030

БВП на глава от населението в евро при растеж 1% в ЕС

24500

27063

29895

БВП на глава от населението в евро при растеж 6 % в БГ

4800

8596

15394

Абсолютна разлика между ЕС и България в евро

19700

18467

14501

Съотношение БВП – България / БВП - ЕС

24%

31%

51 %

 

Коалиция „Горда България“ предлага седем комплексни целеви програми за устойчиво развитие Р. България в периода 2014 – 2030 г. :

Комплексна целева програма за опазване и развитие на околната среда;

Комплексна целева програма за демографско развитие и социална солидарност;

Комплексна целева програма за ускорено и устойчиво икономическо развитие;

Комплексна целева програма за развитие на науката и иновациите;

Комплексна целева програма за развитие на здравеопазването;

Комплексна целева програма за развитие на образованието;

Комплексна целева програма за развитие на младежта.


Програмата на КОАЛИЦИЯ „ГОРДА БЪЛГАРИЯ“ за устойчиво развитие на Р. България за периода 2014 - 2017 г
. включва извършването на последователни действия в четири основни направления:

Провеждане на икономическа политика за ускорено и устойчиво развитие, съчетана със социална политика за съхраняване и развитие на националния човешки капитал. Не може да има развитие без да се стремим към по-висока степен на справедливост и солидарност в обществото. Всичко това не би било възможно без последователна политика за развитие на българското образование, на науката и на така наречените „иновации“ - научните и технически нововъведения.

Икономическата политика за ускорено и устойчиво развитие на коалиция „Горда България“ стъпва на следните идеи и стълбове:

Внасяне в Европейския парламент на проект за нов „Европейски План Маршал“ за устойчиво социално-икономическо развитие на страните в които средното ниво на вътрешния брутен продукт е под 1/3 от средното равнище за Европейския съюз. Не е унизително да се иска засилване на европейската солидарност спрямо държави, които по исторически и геополитически причини изостават от средното равнище за континента.

Създаване на Национален инвестиционен фонд за подкрепа на развитието на малкия и средния бизнес. Не е достатъчно да се изстрелват в публичното пространство голи декларации в подкрепа на малките предприятия. Необходими са реални действия за финансиране и на стартиращите и на функциониращите малки предприятия. Има от къде да се вземат средства – в депозитите на държавните предприятия просто обогатяват една – две частни банки. Налице са достатъчно разработки, които показват, че държавните средства трябва да се управляват от последната останала държавна банка – Българската банка за развитие (ББР), известна преди като Насърчителна банка.

Още в края на 2009 г., Съюзът за стопанска инициатива предложи първата разработка по темата, в която се предлага държавата да започне да кредитира пряко малките и микро- предприятията чрез своя инструмент – ББР. Тези действия доведоха единствено до репресии, поръчани от лобито на мениджърите на търговските банки. Това обаче не отменя необходимостта от това държавата да се върне на кредитния пазар и да поеме отговорността за осигуряване на финансиране на малкия бизнес. Защото е известно, че заетостта се създава от малките предприятия.

Държавата е длъжна да съдействува за развитието не само на експортно ориентираните производства, за което всички приказват. Необходимо е да се насърчават и ПРОТИВОимпортните производства. Недопустимо е България да продължава да внася всичко – от машини до плодове и зеленчуци. Привличането на инвестиции в България спадна застрашително – единственият начин инвеститорите да се завърнат е осигуряването на стабилна и спокойна бизнес среда. Това е възможно само при стабилно, компетентно, патриотично и отговорно управление. Не е възможно да се постигне приток на инвестиции при управление, което защитава националната сигурност с дюнери.

Необходимо е запазване на Валутния борд и съблюдаване на строга финансова и данъчна дисциплина от всички стопански субекти. Едновременно с това, държавата трябва да престане да саботира стопанските субекти с действията на данъчните власти и на цялата държавна администрация. Възстановяването на ДДС трябва да се осъществява в рамките на не по-дълъг срок от 10 дни.

Всички тези мерки и действия няма да бъдат изпълнени ако не бъдат съпроводени със стрикното следване на два основни принципа:

От една страна - нулева толерантност към политическата, икономическата и административната корупция. От друга страна – разбиване на картелите, железен контрол върху монополите и пресичане на всякаква възможност за злоупотреба с монополно положение. Българската икономика е смазана от монополите, а корупцията одубива всяка стопанска инициатива. Всякакви „догонващи“ програми са лишени от смисъл ако монополите не бъдат поставени на мястото им, а корупцията – намалена до абсолютния минимум.
image

Икономическата политика за ускорено и устойчиво развитие, трябва да бъде съчетана със социална политика за съхраняване и развитие на националния човешки капитал, за постигане на по-висока степен на справедливост и солидарност в обществото.

Разбира се, сигурността на живота на семействата и домакинствата на гражданите и тяхното спокойствие трябва да се гарантират на първо място от макроикономическата стабилност, но тя изобщо НЕ е достатъчна. Държавата и обществото трябва да преследват постигането на няколко важни икономически и социални показателя. На първо място това е създаването на заетост и ограничаването на безработицата. До 2017 г., безработицата трябва да бъде свалена поз 7 процента, а до 2020 г. - под 5 процента. Това не е просто хвърляне на обещания, а намерение продиктувано от ясното съзнание, че безработицата унищожава социалната тъкан и сее нещастие.

Трябва да бъдат отхвърлени предразсъдъците, че увеличаването на минималните доходи „натиска“ пазара на труда и повишава безработицата. До края на 2017 г., минималната работна заплата трябва да достигне 600 лева. Трябва ад се откажем от „чистия“ плосък данък, който третира еднакво и бедняка и милионера. Трява да се въведе необлагаем семеен подоходен и имуществен минимум. Облагането на годишните доходи на хората трябва да се извършва по нов ред – доходите до 36 000 лева трябва да бъдат облагани с 10 % процента данък върху общия доход. Доходите до 60 000 лева трябва да бъдат облагани с 15 %, а доходите до 120 000 лева – с 20 %. Годишните доходи над 120 000 лева трябва да се облагат с 25 %, а тези над 240 000 лева с 30 % данък върху общия доход. Така ще се постигне облекчаване на положението на хората с по-ниски доходи без да пострадат данъчните приходи в държавата – ще бъде въведен един по-справедлив „стъпаловиден“ данък.

Малките и средните предприятия трябва да бъдат защитени и с въвеждането на понижена ставка на корпоративния данък. Те трябва да бъдат облагани със 7 % корпоративен данък, а данъчната ставка за останалите фирми трябва да бъде запазена на досегашното ниво. Едва след 2018 г. трябва да се премине към умерено повишаване на корпоративния данък за фирмите с над 1 милион лева годишни приходи.

Всички български граждани, завърнали се в страната и имащи някаква стопанска активност трябва да бъдат освободени от данък върху общия доход за период от три години. Българските граждани зад граница трябва да се ползуват от правната и социална защита на българската държава. Младежите до 21 годишна възраст също трява да бъдат освободени от този данък. Жилищното строителство за младите хора и за хората в неравностойно положение трябва да бъде възродено. Индексирането на пенсиите трябва да се извършва по познатото ни от близкото минало и отменено без всякакви разумни причини „златно швейцарско правило“.

В Конституцията на България е записано, че тя е социална държава. Добре е Конституцията да се спазва, дори и когато става дума за нейния преамбюл. Ако изпълняваме съвестно предписанията на въведението на Конституцията, ние трябва безусловно да развиваме приоритетно обществените блага и услуги – здравеопазване, наука, култура и МАСОВ спорт. С парите от строителството на зала „Арена Армеец“ можеха да бъдат построени всички недостигащи физкултурни салони в българските училища.

Всичко това е пряко свързано с необходимостта от последователна политика за развитие на българското образование, на науката и на така наречените „иновации“ - научните и технически нововъведения. В какво трява да се изрази това добро пожелание?

На първо място в приоритеното обновяване и развитие на основните фондове на българската наука и образование. Стартовата заплата за учители в основните и средните училища не трябва да бъде под две минимални заплати, а за преподавателите в държавните висши училища и в БАН трябва да надхвърля три минимални заплати.

Интелектуалната собственост на българските учени трябва да бъде грижа на държавата. А това означава, че изобретенията създадени в системата на българското образование и наука трябва да бъдат патентовани безплатно. Учените трябва да се ползуват и от безплатна правна защита на интелектуалните си продукти.

Трябва да се прекрати вакханалията с платеното образование в държавните висши учебни заведения. Държавата трябва да гарантира образованието в бакалавърска степен. Годишната такса в държавните висши училища за учащите в магистърските степени и за докторантите трябва да бъде в размер на една минимална работна заплата. Недопустимо е да се разраства ограничаването на достъпа до качествено образование за хората с ниски доходи. Това е просто недопустима дискриминация с пагубни последици за интелектуалния капитал на обществото.

Какво се очаква да се промени ако бъде приложена програмата „Дуранкев“?

Изпълнението й би трябвало да доведе до „интелигентен“ икономически растеж в рамките на 6 – 7 процента годишно. Можем да очакваме съществено нарастване на гражданските свободи, като основа за едно ПО-СПЛОТЕНО общество. Можем да очакваме основателно и видимо ограничаване на бедността, възраждане на социалната спаведливост и солидарност. Авторите на програмата търсят обединението на Младост и Мъдрост за развитието на една „Горда България“ в един проспериращ Европейски съюз.




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5831394
Постинги: 779
Коментари: 3551
Гласове: 52922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов