Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2009 20:03 - Чудото на изцелението в Кабиле
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 28395 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Манастирът "Света Богородица" до село Кабиле, Ямболско се е разположил сред ширналото се равно тракийско поле. Малката сграда на манастира изниква почти неочаквано сред знойната жега и натежалите класове. Обитателите на Кабиленския манастир са пет жени -, пет христови невести - монахини. Вярата в целебната вода и християнския морал привличат в манастира миряните за кръщавки и ритуална лечебна баня. Видът на майката - игуменка еще ви изненада, защото тя е млада жена – майка Минодора е 37-годишна. Младата игуменка, чието светско име е Мариана Ангелова е постъпила като послушница в манастира на 21 години. Тя е родом от Хасково, а преди да избере пътя на монашеството е свирила една година на виолончело в Сливенската филхармония.

image

Мястото е доста оживено. Там постоянно пристигат хора – за да се помолят, за да се окъпят в лечебните води на аязмото, за да се изповядат и причестят. Най-много хора се събират естесвено на храмовият разник – Рождество Богородично. Празникът се чества на 8 септември.
Манастирът има и хотелска част, там монахините  посрещат и приютяват желаещите да се подслонят в светата обител. Хотелската част се състои от 45 легла, а нощувката струва е на символични цени.
Въпреки това, "Света Богородица"  привлича хиляди посетители, които не търсят почивка и развлечения, а идват с вярва в чудесното изцеление, което ще им даде Божията майка чрез лечебния извор. В специална книга онези, които са получили лек за болестта си, записват благодарности към Света Богородица. В книгата има хора от цялата страна и чужбина които споделят своите истории. Първата история която прочитам, разгръщайки книгата е от 1971 година и разказва за чудесното изцеление на жена от Кърджали, която страдала от очи. Следва момиче от бургаско село, което страдало от нерви. После жена от Мъглиж, която имала болен стомах, дете от Пловдивско, което онемяло след силна уплаха, девойка от Стара Загора със схванато сухожилие, мъж от Елховско с незарастваща рана.
Хора от цялата страна с всевъзможни болежки, които пиейки от целебната вода, оздрававят като по чудо. Немалко са случаите и на заченали булки, които дълго време не са имали деца.
„Книгата на чудесата”, която се пази в манастира се пише от самите изцелени, така както те са почувствали своето чудо, ние нищо не допълваме, споделя игуменката.

image

Монахиня Минодора смята, че истинската вяра е причината за изцелението на посетителите на манастира. "Хората ползват манастира най-вече като духовен "санаториум". Те търсят уте-ха от света, от злото, от страстите. Поводът да дойдат тук е аязмото, водичката, а покрай самият извор се сещат и за православната църква. Смятам, че чудесата с изцеленията не са най-важните. По-важно е душевното изграждане и съвършенство на човека. Чудеса стават и до ден днешен, но това зависи от вярата на християните. Хората, дошли с вяра получават изцеление." разсъждава младата игуменка.


История
 
Името на селото се свързва с тракийския град Кабиле, който е част от Стоте национални туристически обекта. Градът е основан в края на 2-рото хилядолетие пр.Хр., а легендата за извора със святата вода датира още от римско време. Руините от римска крепост са другата атракция, с която молкото селце привлича туристи. През късната античност (4-5 в.) Кабиле е бил голям религиозен център, а на около 1 км. от настоящия резерват е имало манастир по времето на император Константин Велики. Според легендата, царица Елена пращала често хора да й носят вода от целебния извор. По-късно манастирът станал женски православен и бил обитаван до падането на България под Турско робство в края на 14 век.
манастирът е билр азрушен и на негово място е имало нива, както земята около него. Собственикът на нивата Стоян Ганев от село Кабиле през 1898 година, докато си почивал на нивата след работа, сънувал жена облечена в черно, която му посочила мястото на лечебния извор. Орачът започнал да копае на това място и наистина се натъкнал на водата. По-късно, за съжаление, неразбирателства със съселяните му го принудили да закопае извора. Според преданието селянинът ослепял на минутата. 17 години по-късно неговата съпруга Кера и една жена от Сливен откриват наново изворчето. Събират църковно настоятелство от село Кабиле и решават да построят до извора храм. Пър воначално той е дървен, после изграждат каменна сграда, която днес е обновена.

image
 
Местоположение
Село Кабиле отстои на 3 км северозападно от гр. Ямбол. На 1,5 км северно от селото се намира последното възвишение на планината Средна гора — Зайчи връх (Таушан тепе). През Кабиле минава пътят от  Ямбол за с. Желю Войвода (община Сливен) и от гр. Ямбол за с. Дражево. На няколкостотин метра от Кабиле в северна посока минава бъдещото трасе на автомагистрала Тракия.
Историята на Кабиле е свързана с тракийския град Кабиле, който е част от Стоте национални туристически обекта. Кабиле е най-значимият и най-голям тракийски античен град. Той е бил столица на тракийската държава. Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Откритите находки са експонирани в археологическия музей в самия град.
Християнството е прието тук още през 4 век. Кабиле е бил епископски център. Разрушен окончателно през 6 век от аварите.
През 10-14 век върху развалините му е съществувало българско селище.
Днешното с. Кабиле е основано вероятно от жителите на това селище на 1,5 км по-на юг. По-късно жители на селата, съставящи сегашното с. Желю Войвода, масово се преселват в Кабиле, бягайки от своеволията на местните татарски управници. По турско време Кабиле се е наричало Тавшантепе, по името на близкото възвишение. След освобождението получава името Извор поради намиращия се в центъра
на селото извор, от който древният град се е снабдявал с вода. Името Кабиле получава през 50-те години.



Тагове:   Сливен,   баня,   Кабиле,


Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504599
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/