Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.05.2012 01:52 - Защо англичанинът мисли като господар
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 5128 Коментари: 12 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: Валери Найденов (1 коментар)


image

Когато все още сме избирали политиците мажоритарно, тогава сме победили англичаните при Дойран!

 

Hякъде във втората половина на тъмния девети век в Южна Англия управлява крал Алфред Велики - единственият "велик" английски крал.

 

Не знам дали е говорил английски на конете си, но лично е превел от латински и френски половин лавица теологически и философски трудове, сред които "Утешението на философията" на Боеций. Същата книга у нас бе преведена и издадена около 1100 години по-късно, по-точно миналата година. И там, където Боеций разсъждава дали Бог предопределя всички постъпки на човека, или все пак му дава правото на избор, крал Алфред добавя следния коментар:

 

"Ако сте крал, над какви хора бихте желали да властвате - над роби или над свободни хора?"

 

Замислете се - кой от днешните български политици живее с тази мисъл в главата? Това е генът, който отличава англичанина от българина.

 

Когато видях как родните качулки тъпчат известни арестанти, се сетих за английските бобита, които дебнат за всяка възможност да проявят вежливост.

 

И заедно с това за един стих от Уудсуърт, английски поет от ХIХ век: I"ll give my council all in one/ preserve the dignity of man/ with soul erect… - което в мой превод ще рече:

 

"Ще дам един съвет - пази достойнството на човека, с изправена душа."

 

Човешкото достойнство, с изправена душа! Родното простолюдие се кефи на клипа "полицай рита бивш министър", докато англичанинът би изпитал не просто културен шок, а почти физическа болка.

 

Естествено, всеки може да ме обори с аргументи за злините на английската колониална и неоколониална политика. Но точно същото са го правили всички империи в историята. Силният винаги злоупотребява със силата. По-интересното е как е станал силен и как ние също да станем?

 

Големият изследовател на културните различия Хеерт Хофстеде прави класация на типичните култури по няколко конкретни измерения. Едното от които е "властовото разстояние", т. е. усещането за равенство или неравенство в ценностната система на човека. Великобритания има много ниско екзистенциално неравенство - 36 по скалата от 1 до 100. При нас на Балканите, коефициентът е около 76, затова ние гледаме на началството като на друго животно - или се страхуваме от него, или го мразим, но най ни е кеф да го унизим, когато падне от власт.

 

Народите, които съставят генотипа на английската нация, също имат ниски коефициенти: датчаните - 18, норвежците - 31, германците - 38, и т.н. Коренно различни от французите например.

 

Замисляте ли се обаче защо не немците, а тъкмо англичаните си накупиха къщи у нас? Отговорът вероятно се крие в едно друго измерение на националния характер според Хофстеде - дали един народ избягва несигурността, или има склонност да рискува. Тук вече англичаните са коренно противоположни на своите прародители. Според скалата от нула до сто те имат коефициент 35, докато немците показват 65.

 

Ако се съди по Югославия, ние, балканците, сме някъде на паталогичното 88. Ние сме по-големи консерви от всичко на запад от нас.

 

Тази силна склонност към новото и към риска обяснява агресивния приключенски дух на англичанина, който го подтиква да опознае и да завладее света. И на стари години да се пресели в село Долно Нанагорнище, където живеят три баби и само едната знае малко руски.

 

И по-горди нации от нашата са правили подобни сравнения с англичаните. Как например се поражда знаменитата теория за разделението на властите на Монтескьо? В "За духа на законите" той подробно анализира английската политика и оттам стига до извода, че законодателната и изпълнителната власт трябва да са отделно.

 

Формулата на Монтескьо е приложена буквално в САЩ, и то пак от англичани по кръв. Не случайно точно тази държава изгражда следващата световна империя. Междувременно Англия губи своята, докато прехвърля изпълнителната власт от монарха към парламента.

 

Французинът Гюстав льо Бон, бащата на социалната психология, прави унищожителни сравнения между френското и английското образование.

 

Те в пълна сила важат и днес за България. Според него френската младеж зубри, без да вниква и веднага след това забравя наученото, докато англичаните научават всичко от практиката, за да могат да го усвоят теоретически и никога да не го забравят. Например френският флотски курсант първо зубри, явява се на изпити, а после тръгва да плава, докато англичанинът първо постъпва на кораба като юнга и докато плава, се явява на изпити. Не случайно Англия побеждава обединените флотове на Франция и Испания в битката при Трафалгар.

 

Според Хофстеде различните нации създават и принципно различни бизнес организации. Ние тук, на Балканите, създаваме "човешка пирамида", китайците - тип "семейство", немците - "добре смазана машина", а англосаксонците създават “селски пазар”.

 

Англосаксонската фирма поощрява инициативата отдолу, вътрешната конкуренция, създават се неформални екипи, в които никой не е началник. У нас се правят наивни опити, които само създават хаос и отравят атмосферата. Защото всички английски и американски учебници за управлението изобщо не работят у нас. И не само у нас, но и във Франция, Белгия, Италия и т.н. Англосаксонците просто са друга бизнес порода.

 

Някои авторитети смятат дори, че самата наука за икономиката си е чисто англосаксонско явление. И че не се отнася нито към Франция, нито към Русия, нито към Китай. Да не стигаме чак дотам, но забелязали ли сте, че в България изобщо не може да има истински акционерни дружества? Де юре има много, но на практика са или еднолични, или семейни компании. Малкият акционер все едно няма нищо. Затова и неолибералните формули у нас се провалят трагически. Просто българинът не е англичанин.

 

И все пак има нещо англосаксонско, което се прихваща с успех по света - това е политическата система. Всички бивши английски колонии с изключение на Зимбабве се представят много по-добре от френските, испанските, португалските. Нещо повече, те държат да останат в Британската общност. Защо например в "дива Индия" да има устойчива демокрация? Ами това е цяло чудо, като се замислим, че в някои индийски щати все още браминът може да убие "недосегаем" безнаказано. Едва миналата година забраниха на кравите да се разхождат по магистралите. Дали не защото Индия е стъпила върху мажоритарната избирателна система?

 

Като говорим за избирателната система, забелязва се, че народите господари избират политиците си мажоритарно. Затова те са по-сплотени, по-патриотични и много по-силни.

 

Техните посланици обаче никога не ни го препоръчват. Те се месят в съдебни дела, в енергетиката, кадруват в правителството и тайните служби, но не ни казват да избираме като тях. Сетете се защо.

 

Много просто - когато все още сме избирали политиците мажоритарно, тогава сме победили англичаните при Дойран!

 

- Статия на Валери Найденов във в. "24 часа" - Р. С.


Взето от: http://bolgari.net



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. atil - Кой българин не е англичанин? По ...
09.05.2012 02:58
Кой българин не е англичанин? По едно време и прусак май беше българина!? Евреина и той не беше войник и на тази тема беше типичен пример за смях и подигравка. Днес обаче евреина стана войник а българина - циганин..,т.е. антисоциално същество. Защо така? Ами заради зададената програма за развитие! Затова пъзльото евреин стана войник а юнака българин - български циганин.
Аз като гледам тази статия изглежда съм се родил като български англичанин и оттам пълното ми нъсъответствие и невписване в днешните български реалности...Хубава статия написал човека, но винаги съм бил против генералните обобщения на национална основа! Защото българина никога не е бил само Бай Ганьо или само Алеко Константинов, дядо ми е един българин а Тодор Живков съвсем друг и двамата нямат нищо общо.Днес аз съм един българин а главния прокурор на републиката - съвсем друг. И двамата с него нямаме нищо общо и по нищо не си приличаме.
цитирай
2. diso - Че англичаните са "друга порода", вярно си е...
09.05.2012 08:05
От друга страна, и французите, и гърците, и разни недотам "цъфнали и завързали" нации избират мажоритарно.
цитирай
3. bgman13 - И негрите съставят генотипа на английската нация и негрите!
09.05.2012 10:51
цитат: "Народите, които съставят генотипа на английската нация, също имат ниски коефициенти: датчаните - 18, норвежците - 31, германците - 38, и т.н."

А негрите с какви коефициенти са?
цитирай
4. samvoin - цитат: "Народите, които с...
09.05.2012 16:22
bgman13 написа:
цитат: "Народите, които съставят генотипа на английската нация, също имат ниски коефициенти: датчаните - 18, норвежците - 31, германците - 38, и т.н."

А негрите с какви коефициенти са?
Ми ти кажи...
цитирай
5. samvoin - Кой българин не е англичанин? По ...
09.05.2012 16:24
atil написа:
Кой българин не е англичанин? По едно време и прусак май беше българина!? Евреина и той не беше войник и на тази тема беше типичен пример за смях и подигравка. Днес обаче евреина стана войник а българина - циганин..,т.е. антисоциално същество. Защо така? Ами заради зададената програма за развитие! Затова пъзльото евреин стана войник а юнака българин - български циганин.
Аз като гледам тази статия изглежда съм се родил като български англичанин и оттам пълното ми нъсъответствие и невписване в днешните български реалности...Хубава статия написал човека, но винаги съм бил против генералните обобщения на национална основа! Защото българина никога не е бил само Бай Ганьо или само Алеко Константинов, дядо ми е един българин а Тодор Живков съвсем друг и двамата нямат нищо общо.Днес аз съм един българин а главния прокурор на републиката - съвсем друг. И двамата с него нямаме нищо общо и по нищо не си приличаме.
Мнението на този блог за Англия и англичаните е недвусмислено, ама кой да чете?
Няма да чуеш такова мнение по любимите ти СКАТ и "Десант", нито от Волен Сидеров или любимите на СКАТ Янка Янева и Праси Каракачанов.
Тази статия, не е моя и не е копната първо тук, а на евреолюбивия сайт "болгари", с който по много теми съм несъгласен, но тук имат едно от малкото си "точни попадения", както и "24 часа" и аз тълкувам, че акцента е в съвсем друго, а не във възхвала на англичаните и Англия.

цитирай
6. atil - От време на време чета. . . Имат ан...
09.05.2012 17:27
От време на време чета...Имат англичаните едно кредо ,наследство от техните неотдавнашни практики в международните отношения- "Англия няма вечни приятели и вечни врагове а вечни интереси!" Това не са го измислили те а си е било обичайна практика дори на Второто българско царство.., поне докато са управлявали автентичните Асеневци! Не съм сигурен дали само избирателната система ни е крива.., честно казано аз поне не виждам нещо право в тая република. Та ако вземе да се поправя то няма да има край. Лично на мене дори химна не ми харесва, прилича ми на траурен марш, герба с толкоз много кръстове пак такива мисли навява. Какво им пречеха символите на царство България, пък и самото Царство? Щом им пречат- значи са полезни за страната и българския народ! Питайте ги вече - къде им са краткосрочнити и дългосрочнитие планове и стратегии за развитие?! И вообще какво им е целта на занятието на управлението?! Знам че ще почнат да лъжат и то научно и компетентно, но СПАСЕНИЕТО НА ДАВЕЩИТЕ СЕ Е В РЪЦЕТЕ НА САМИТЕ ДАВЕЩИ СЕ! Т.е. да спрат да си вообразяват, че тази партийно-икономическа олигархия има нещо общо с този народ и интересите му!
Ако бяха хора като хора,(- народа ама и той като олигархията си...), то щеше да има нелегална съпротива,както в Испания,Ирландия и т.н...Днешния народ не е баш като тоя преди 100 години. Сега стана по-робски!Това ми е болката а не англичаните, от достоен противник да загубиш не е унизително - гадно е когато курви и педераси си играят с живота ти и те правят на маймуна...
цитирай
7. samvoin - От време на време чета. . . Имат ан...
09.05.2012 17:59
atil написа:
От време на време чета...Имат англичаните едно кредо ,наследство от техните неотдавнашни практики в международните отношения- "Англия няма вечни приятели и вечни врагове а вечни интереси!" Това не са го измислили те а си е било обичайна практика дори на Второто българско царство.., поне докато са управлявали автентичните Асеневци! Не съм сигурен дали само избирателната система ни е крива.., честно казано аз поне не виждам нещо право в тая република. Та ако вземе да се поправя то няма да има край. Лично на мене дори химна не ми харесва, прилича ми на траурен марш, герба с толкоз много кръстове пак такива мисли навява. Какво им пречеха символите на царство България, пък и самото Царство? Щом им пречат- значи са полезни за страната и българския народ! Питайте ги вече - къде им са краткосрочнити и дългосрочнитие планове и стратегии за развитие?! И вообще какво им е целта на занятието на управлението?! Знам че ще почнат да лъжат и то научно и компетентно, но СПАСЕНИЕТО НА ДАВЕЩИТЕ СЕ Е В РЪЦЕТЕ НА САМИТЕ ДАВЕЩИ СЕ! Т.е. да спрат да си вообразяват, че тази партийно-икономическа олигархия има нещо общо с този народ и интересите му!
Ако бяха хора като хора,(- народа ама и той като олигархията си...), то щеше да има нелегална съпротива,както в Испания,Ирландия и т.н...Днешния народ не е баш като тоя преди 100 години. Сега стана по-робски!Това ми е болката а не англичаните, от достоен противник да загубиш не е унизително - гадно е когато курви и педераси си играят с живота ти и те правят на маймуна...


Тук вече няма как да не съм абсолютно съгласен.
Аз съм въобще срещу целия парламентаризъм и уродлива система - самопроизвеждаща се именно в полза на олигарсите и бивши номенклатурчици - крадци!
Парламентаризма доказа, че никоя друга система - диктатура, не е по - лоша от неговата.
За олигархията и Химна, също си максимално прав.
И в Русия посткомунистическата олигархия краде и е крала, ама и дава нещо за страната и народа, за разлика от тук.
цитирай
8. atil - Тази вечер точно на 9 май ако бием на ...
09.05.2012 19:46
Тази вечер точно на 9 май ако бием на футбол поне Сърбия(тази двойна хрантутница и галено дете на Антантата и Коминтерна и проклета българска душманка...), ще си върна 50% от доверието към българския дух и възможности!!!
За Русия си прав, ама Господ им дал и ресурси,че и да не искат- пак имат. А и деца раждат..Интересното е че волжките българи са на едно от първите места по раждаемост. И във футбола са добре и първенството е интересно. Дано да бием Сърбия тази вечер!
цитирай
9. samvoin - Тази вечер точно на 9 май ако бием на ...
09.05.2012 19:58
atil написа:
Тази вечер точно на 9 май ако бием на футбол поне Сърбия(тази двойна хрантутница и галено дете на Антантата и Коминтерна и проклета българска душманка...), ще си върна 50% от доверието към българския дух и възможности!!!
За Русия си прав, ама Господ им дал и ресурси,че и да не искат- пак имат. А и деца раждат..Интересното е че волжките българи са на едно от първите места по раждаемост. И във футбола са добре и първенството е интересно. Дано да бием Сърбия тази вечер!
Дано!
И на мене българите край Волга са ми демографската надежда за спасение на българския род, ама го кажи тва на другарите - съветолюбители, славянофили и славяномани и православни фанатици или криптоционисти тук...;)
На некои от тех, че и "расови борци" де се пишат даже, сърболя и руснаци им са по - братя от българите край Волга, в покрайнините и Македония.
цитирай
10. atil - Кой каквото си мисли това пише, г...
09.05.2012 20:16
Кой каквото си мисли това пише,гледам волейбол и пиша за футбол...На волейбол ги бием вече, но мене големият ми мерак е на футбол да ги бием!
Сърбите много се натискат на руснаците..,това е факт и в социалните мрежи там..Но българското участие и присъствие там е смазващо и сърбите вообще ги няма в сравнение с нас. Това пак говори за някои неща които не подлежат на контрол и манипулации.
цитирай
11. kolevdobri - ОК
10.05.2012 10:17
Интересни разсъждение, на тема народна психология или "културни" различия.
Какво трябва да се направи г-н Найденов, за да се подобри съществено социално-икономическия статус на българина?
цитирай
12. atil - Много хубава статия всъщност. . . ...
24.08.2014 14:21
Много хубава статия всъщност... Липсва ни дребна и средна частна собственост... Най-напред. А после промяна в нагласите, в обществената култура.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10053736
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци